torstai 10. maaliskuuta 2011

10 hyvää syytä päivittää vanhoja kirjoituksia

Yrittäminen on ensimmäinen askel kohti epäonnistumista

Monesti bloggaaminen jää alkuinnostukseen: "kun ei sitä mun blogia kukaan lue". Ongelmana on se, että hakukoneet eivät heti nosta kirjoituksia kovin korkealle, ja joskus ihan ensimmäiset bloggaukset saattavat jäädä hakukoneilta täysin huomioimatta. Monet panostavat ensimmäisiin blogikirjoituksiinsa eniten, ja onkin sääli, jos vanhat kirjoitukset jäävät täysin huomioitta.

Tässä onkin kymmenen hyvää syytä miksi vanhoja bloggauksia ei sovi unohtaa:

1. Pidä kirjoitukset ajan tasalla

Muista päivittää myös vanhoja kirjoituksia. Monesti sisältö saattaa vanhentua nopeastikin, ja muutamalla lisärivillä voit tehdä artikkelista taas uuden, ja ajankohtaisiin kirjoituksiin linkitetään paljon helpommin. On hyvä myös lisätä tekstiin päivämäärä, koska kirjoitusta on viimeksi muokattu.

2. Lisää kuvia

Kaikki tykkäävät kuvista ja ne tekevät blogistasi paljon mielenkiintoisemman. "Kuvat kertovat enemmän, kuin tuhat sanaa", pitää varsinkin blogien kanssa hyvin paikkaansa. Älä kuitenkaan lisää liian isoja ja raskaita kuvia. Pysy otsikossa ja muista lisätä kuviin "alt attributet", koska myös tarkat kuvaukset ovat osa hakukoneoptimointeja, ja kuvahaku tuo enemmän kävijöitä sivuillesi kuin uskotkaan.

3. Linkitä vanhoihin teksteihin

Kannattaa linkittää vanhoihin blogikirjoituksiin aina kun on mahdollista. Älä kuitenkaan linkitä liian monesti samassa kirjoituksessa, koska se usein tulkitaan spammiksi, ja hakukoneet saattavat tiputtaa sivustosi sijoituksia. Lisäksi liian monta linkkiä tekee kirjoituksesta monesti lukukelvottoman. Itse ainakin jätän sellaisen kirjoituksen väliin, jossa on liikaa käytetty tekstimuotoilua ja linkkejä.

4. Hakusanoilla/Tunnisteilla lisää kävijöitä (eng. Keywords, Labels)

Mikäli blogistasi puuttuvat tärkeät hakusanat/tunnisteet jostain syystä, niin mars kirjoittamaan kaikkiin ne heti. Jotkut sivustot sanovat, että tunnisteet eivät hyödytä mitään, mutta itse olen ainakin huomannut tulokset päinvastaisiksi. Monesti kirjoituksesi hakusanat löytyvät nopeammin Googlesta, kuin koko kirjoitus. Varsinkin kuumissa ja ajankohtaisissa aiheissa on tärkeää saada näkyvyyttä heti. Oikolukuun sopii hyvin ilmainen LibreOffice (OpenOffice) ja siihen Voikko-lisäosa.

5. Korjaa kirjoitusvirheet


Kirjoitusvirheitä löytyy jokaisesta blogista. Kannattaakin käyttää oikolukua samalla, kun käy läpi vanhoja tekstejä. Kukaan ei kehtaa linkittää täynnä kirjoitusvirheitä oleville sivuille.

6. Linkitä muihin blogeihin

Onko kirjoituksissasi jotain joka osuu johonkin toisen bloggaajan kirjoitukseen -> Lisää kommentti ja liitä linkki omaan kirjoitukseesi, tai päivitä omaa kirjoitustasi ja lisää siihen Pingback (mikäli mahdollista). Linkkien vaihtaminen kun hyödyttää molempia.

7. Muista väliotsikot

Lisää kiinnostavat väliotsikot ja mahdollisia lainauksia (ei kuitenkaan liikaa). Väliotsikoissa on hyvä käyttää kirjoituksesta löytyviä avainsanoja. Katso kuitenkin, että väliotsikot ovat pysyvät lukijoita kiinnostavina, ei hakukoneita.

8. Top-listat

Tee top-listoja vanhoista kirjoituksistasi tai pyydä lukijoita äänestämään paras vanha kirjoitus. Helppo ja nopea tapa saada uusia lukijoita vanhoille jutuillesi. Listojen tekeminen edellyttää tietenkin, että arkistot on tarpeeksi kattavat. Top-listojakin tehdessä on hyvä käydä läpi tässä Top-10 listassa käydyt asiat läpi, koska pienetkin jutut unohtuvat helposti.

9. Hyödynnä sosiaalista mediaa.

Ehkä kirjoitit jotain ennen kuin liityit sosiaalisen median palveluihin, ja et ole niitä vielä sosiaalisessa mediassa linkittänyt. Linkitä Facebookissa, Twitterissä, ja muissa vastaavissa palveluissa myös vanhoihin kirjoituksiin. Muista linkkejä lähetellessä, että ei mene roskapostittamiseksi:

Kuka kirjoittaa yli yhden oikeasti mielenkiintoisen artikkelin päivässä? Ei kukaan. Itse piilotan (tai jätän huomioimatta) kaikki Facebook ja Twitter käyttäjät jotka pistävät yli puolen tusinaa viestiä päivässä...

10. Uusia ideoita

Vanhojen kirjoitusten lukeminen tuo usein uusia ideoita, ja kannattaakin miettiä voiko kirjoituksia hyödyntää muilla tavoilla. Voisiko jostain tekstistä saada aikaiseksi kenties juttusarjan/jatko-osan, ehkäpä lyhyen opetusvideon...ja siitä samalla laajentaa blogin näkyvyyttä uudessa palvelussa (Youtube).


Ylläoleva lista toimii hyvin myös muistilistana bloggaamisen konkareille. :)

Kerro kommenteissa jäikö joku hyvä syy mainitsematta!


Muista myös hyvät vinkit blogisi optimointiin.
Piristystä toimistoon ja vapaa-aikaan!: Luontaistuotteet, vitamiinit ym. helposti ja halvalla iHerb.com:sta. Koodilla YUY952 saat 5 dollaria alennusta ensimmäisestä tilauksestasi! - Hakukoneet ja optimoinnit-blogi suosittelee.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti