sunnuntai 17. huhtikuuta 2011

Miten tehdä hyvä blogikirjoitus - Lisää näkyvyyttä

Bloggaus joka näkyy hakukoneissa



"Joku sanoo, että Blogaus. Minusta se on Bloggaus, koska siinä on enemmän Texasia."


Hakukoneoptimoinnit on syytä ottaa huomioon myös blogeja kirjoittaessa. Tämä voi kuulostaa vaikealta ja aikaa vievältä, mutta käytännössä hyvin optimoitu bloggaus ei vie sen enempää aikaa, kuin normaalikaan blogiviesti. Muutaman bloggauksen jälkeen ei tule edes ajateltua mitään optimointeja, ja parempi niin. Blogeissa kun on yleensä tarkoitus kirjoittaa ihmisille, eikä hakuroboteille.

Jokaisella on oma mielipiteensä siitä mikä on hyvin optimoitu kirjoitus, ja mikä ei. Nämä seuraavat ohjeet ovat sellaisia mitkä olen itse huomannut toimiviksi.

11 helppoa askelta, jotka nostavat blogisi uudelle tasolle


1. Keskity sisältöön, mutta älä mieti kuinka pitkä kirjoituksesi on. Jotkut SEO-asiantuntijat sanovat, että hyvän kirjoituksen pituus on 500-700 sanaa. Itse olen huomannut, että sillä ei ole käytännössä mitään väliä, onko kirjoitus 50, 500, vai 1000 sanaa pitkä. Tärkeintä on, että kirjoitat tuoreesta aiheesta ja omaperäisesti.

Otetaan esimerkkinä aikaisempi kirjoitukseni Googlen Page Speed Onlinesta. Kirjoitus ei ole mikään hirveän pitkä, mutta kirjoitin siitä tuoreeltaan. Nyt Google.fi hakua käyttäessä (hakusanat: page speed online) blogini on kolmantena! Edellä vain Googlen tulokset. Tästä innostuneena päätin tämänkin bloggauksen tehdä.

2. Valitse sopiva otsikko. Jotkut neuvovat käyttämään tärkeitä hakusanoja otsikon alussa, mutta itse suosin mahdollisia hakulausekkeita, jolla blogini löytyisi. Esim. kysyvät lauseet ovat yleisempiä, kuin uskotkaan.

Jos päätät laittaa otsikkoon paljon hakusanoja, niin pidä huoli, että otsikko pysyy luonnollisena. Englanninkielisissä blogeissa ainakin on todella vaikea saada bloginsa pinnalle yksittäisillä sanoilla. Suomessa on onneksi paljon sanamuotoja (joidenkin mielestä harmi) mitä käyttää.

3. Lisää yksi H1-otsikkoelementti (tag). Jälleen riittää asiantuntijoita joiden mielestä Google ei anna painoarvoa h1-otsikoille. On varmaan asiassa perääkin, jos niitä tuntee sivut täyteen. Sen takia suosinkin vain yhden h1-elementin käyttämistä bloggauksissa. Pyrin myös sisällyttämään tekstiin otsikosta löytyviä sanoja.

4. Kappaleiden väleihin on hyvä lisätä H2-tageja, koska niillä saadaan kummasti lisää näkyvyyttä, ja kärsimättömät blogien lukijat katsovat vain nämä läpi nopeasti (kuten me kaikki). Jälleen kerran syytä katsoa, että väliotsikoista löytyviä sanoja on myös itse tekstissä.

5. Hakusanat (tunnisteet) blogien lopussa. Valitettavasti monet jättävät nämä kiireessä kokonaan pois. Varsinkin Suomessa on hyvä käyttää hakusanojen eri sanamuotoja, koska niiden saaminen otsikoihin ja linkkeihin voi olla vaikeaa. Blogger (Blogspot) on Googlen pitämä palvelu, ja spammin estämiseksi tunnisteiden määrä on rajoitettu yhteensä 200 merkkiin. Käytännössä tämä on vain hyvä asia, koska samaa sääntöä voi käyttää myös Wordpressissä. Jos Googlen spammirajoitus on 200 merkissä oman palvelun kanssa, niin eiköhän se ole sama muissakin.

6. Vanhojen bloggauksien mukaan ottaminen. On aina hyvä lisätä linkkejä myös vanhoihin kirjoituksiin. Linkkeihin saa upotettua uusia hakulausekkeita, ja samalla uusi ja vanha bloggauksesi saavat lisää näkyvyyttä. Huomasithan myös kirjoitukseni: 10 hyvää syytä päivittää vanhoja kirjoituksia ;) . Samalla saat tilaisuuden päivitellä sitä vanhaa kirjoitustakin.

7. Lisää kuva (tai kuvia) piristämään ulkoasua. Kuvat eivät pelkästään tee blogistasi mielenkiintoisempaa, vaan myös antavat uuden keinon lisätä hakusanoja. Kuvatiedosto on hyvä nimetä uudelleen, ja antaa sille tarkempi kuvaus. Muista myös lisätä alt-tagit. Huomasitko tämän blogin hienon kuvan? Tein sen post-it-lapulla ja pyödältä löytyvillä tavaroilla...Avot!

8. Tuliko blogiviestistäsi pitkä? Kannattaa julkaista kirjoituksesi kahdessa osassa. Näin saat molemmille viesteillä lisää mahdollisuuksia erottua joukosta. Itse jaan blogit aina osiin, kun on vain mahdollista. Ei ainakaan jää yksikään kiinnostava otsikko tai hakusana käyttämättä. Harvemmin lukijatkaan jaksavat lukea pitkiä kirjoituksia yhdessä osassa. En minä ainakaan...

9. Ennen kuin bloggauksesi on valmis. Muista korjata kirjoitusvirheet suosikki tekstinkäsittelyohjelmallasi. Pienetkin asiat vaikuttavat! Voikko ja LibreOffice on hyvä yhdistelmä

10. Nyt olet valmis julkaisemaan kirjoituksesi. Käy vielä kaikki kohdat huolellisesti läpi, ettei mitään unohdu.

11. Parhaan näkyvyyden takaamiseksi lisää linkit kirjoitukseesi Facebookissa, Twitterissä ja muussa sosiaalisessa mediassa. Muista tehdä linkkiisi aina eri kuvaus, kun jaat linkkiäsi eteenpäin.

Uuden blogin kanssa on hyvä käyttää esim. pingler.com sivustoa, joka laittaa tiedon päivityksestä monelle sivulle kerralla!

Mikäli sinulta löytyy jotain muita hyviä vinkkejä, niin otan niitä mielelläni vastaan.  :)



Muista myös: Parhaat optimointivinkit Bloggeriin

Koska tietokoneen ääressä on välillä puuduttavaa istua, niin suosittelen hankkimaan piristystä toimistoon ja vapaa-aikaan iHerb.com:sta, josta löytyy vitamiinit, luontaistuotteet yms. halvalla. Koodilla YUY952 saat 5 dollaria alennusta ensimmäisestä tilauksestasi! Kokeile ja ihastu. =)

2 kommenttia:

  1. Kiitos hyvistä vinkeistä! :) oob vasta alotteleva bloggaaja :D
    Somewhereinforeverland.blogspot.com

    VastaaPoista